perjantai 25. heinäkuuta 2014

Onko Puijo savolaista kieroutta?

Näkymä Puijon tornista Kuopiosta. Katselenko juuri "puijoa"?

Mitä tarkoittaa sana Puijo? Asia tuli mieleen katsellessa Kuopion julkikuvaa ja lukuisia liiketiloja, joissa oli tavalla tai toisella sana ”Puijo”.

Kysyin asiaa monelta henkilöltä matkan varrelta: hotellin vastaanotosta, tarjoilijoilta, satunnaisilta vastaantulijoilta, torimyyjiltä... Vastaukset olivat hämmentyneitä: Puijon mäki, Puijon luonnonsuojelualue, Puijon torni. Mutta että Puijo – ei se tarkoita mitään, se on vain sana.

Ravintola Wanhan Sataman tarjoilija oli sitä mieltä, että sana ei tarkoita mitään. Hotellin respassa oli muistikuva siitä, että sanan alkuperä voisi liittyä luontoon tai alueen vehreyteen. Puijon tornin tarjoilija ei tiennyt sanan alkuperää ja hän varmisti asian myös keittiön puolelta – sielläkään ei ollut tietoa. Albatrossin terassilla olleet Kuopion RockCock -roudarit olivat sitä mieltä, että sana liittyy jotenkin pujo-kasviin. Kauppahallin myyjä ei tiennyt asiaa, mutta hän myönsi heti perään, että on alunperin kotoisin Jyväskylästä. Torikauppias taas oli sitä mieltä, että Puijo on synonyymi sanalle mäki. Kaiken kaikkiaan kysyin asiaa noin kymmeneltä ihmiseltä. Kukaan ei osannut asiaa selventää varmasti.

Näiltä henkilöiltä tuli yleensä perään kysymys: ”oletko katsonut Googlesta”. En. Se olisi aivan liian helppoa, tavoitteena oli saada selville sanan alkuperä ilman netin avustusta. Ja samalla oli mahdollista jutella paikallisten ihmisten kanssa. Olla sosiaalinen kasvotusten, tutustua.

Jossain vaiheessa päädyin siihen, että Puijo on savolaisten kieroutta parhaimmillaan; sana, joka ei tarkoita mitään. Että mieti siinä nyt sitten. Nuo kierot savolaiset, juuttaat!

Reissusta palauduttani kysyin asiaa vielä Jyväskyläläiseltä tutultani. Hänen muistikuvansa oli, että sana on saamea ja tarkoittaa solaa tai kanjonia. Uskoisiko? Mitä mieltä olette savolaiset? Ja en, en vieläkään ole katsonut googlesta. Enkä aio.

2 kommenttia:

  1. Vuoden 1866 merikorteissa Puijo on nimellä "Pujomäki".

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onkohan siellä oikeasti kasvanut pujoa vai onko merikorteissa ollut kirjoitusvirhettä?

      Poista