maanantai 4. elokuuta 2014

Talkoolainen on oma lajinsa

"Tää on sit sun tonttis, et oo siellä
sit vaan kunnes toisin sanotaan..."
Viikko talkootyötä MM-ralleissa takana. Sitä miettii jalat kipeinä, että kuinka tyhmä ihmisen pitää olla, että tekee tätä vuosi toisensa jälkeen. Olen vähitellen päätymässä lopputulemaan, että talkootyöläinen on oma lajinsa.

Koska ensi vuonna kuitenkin taas on unohtanut sen, miksi tähän hommaan lähtee mukaan, kirjoitan faktamuistion. Kun vaan muistaisin lukea tämän ensi vuonna ennen MM-ralleja. Se menee jotenkin näin...

...kranttu ei pärjää
Liialliset rajaehdot tekevät työstä monitavoiteoptimointitehtävän. Kontti-Keijon tippaleipäaivot venyvät pitkälle, mutta ei mahdottomiin. Joku haluaa istumaan, joku haluaa kiertää kuin sähköjänis. Joku haluaa päteä. joku päästä helpolla. Kaikki nämä ”jotkut” kun laittaa samaan booliin, niin siitähän keitto syntyy.

Helpointa on asennoitua joustavasti: menen sinne, mihin tarvitsee. Silloin kaikki pääsee lähemmäs sitä paikkaa, minkä ansaitsee.

...tylsistymisen välttely ja kitutunti
Monta kertaa työtehtävä on todella tylsä. Joudut istumaan juuri siellä
Joskus tapahtuu, joskus ei. Useimmiten ei.
ovella, missä ei tapahdu mitään. Aika vääristyy, kupla nousee otsaan, tauottaja ei ehdi käydä luonasi. Parasta on keksiä erilaisia viihdykkeitä itselleen.

Jos tilanne antaa periksi, ristikkolehti tai Facebook on hyvä. Jos on näytettävä nohevalta, niin esimerkiksi pieni aivojumppa tekee tehtävänsä. Tyyliin: ”jos hotellissa on 5 kerrosta ja kerroksessa on 14 huonetta, millä todennäköisyydellä suljettujen ikkunaverhojen takana harrastetaan säädyttömyyttä”. Tai kysy vastaantulijalta, että mitä tarkoittaa ”Puijo”. Sitä ne ei kuitenkaan tiedä.

Kitutunti on pahin. Tiedät, että periaatteessa pitäisi päästä pois, mutta et voi olla varma, onko seuraavan vuoron talkoolainen tullut paikalle. Aika vääristyy. Minuutti tuntuu viideltä, kymmenen ikuisuudelta. Jalat huutaa hoosiannaa ja yrität löytää sen viimeisen tahdonvoiman, millä siirrät kivun tunteen kroppasi ulkopuolelle.

Mutta muista myös se tunne, kun pääset vihdoin ja viimein taukotuvalle juomaan kupin kahvia. Se muuten maistuu yllättävän hyvältä, suorastaan palkitsevalta.

...huono huumori ja avautumisen vapauttava endorfiini
Hetki kontrollia kaiken keskellä.
Huono huumori kukkii ja paremmin pärjää, jos itse menee vain mukana. Ei tarvitse keksiä mitään älykästä; mitä alatyylisempi, sen parempi.

Avautuminen myös helpottaa, mutta se on tulee tehdä nurkan takana ilman ylimääräisiä kuuntelevia korvia. Kun vanne oikein kiristää päätä, se ei saa näkyä. Kun pää on räjähtämässä, pidä terapiaistunto pienessä porukassa tupakkapaikalla. Kun asiat on laitettu oikeisiin mittasuhteisiin, on taas mahdollista hymyillä.

...hallittu kaaos
Talkoolainen on paikalla vapaaehtoisesti. Joidenkin mielestä se tarkoittaa sitä, että paikalla ollaan vaan, jos huvittaa. Kun ei makseta, niin miksi sitä pingottaa?

Haastavinta ovat henkilöt, joiden tapana on jättää ilmoittamatta jos ei pääse paikalle. Tai ne talipäät, jotka lähtevät passipaikalta kesken kaiken ilmoittamatta minnekään. Viime hetken peruutukset sekoittavat erityisesti vahdinvaihtoa. Kun se 12 tuntia passipaikalla ollut huutelee ärtyneenä kupla otsassa radiopuhelimeen, että nyt tarvitaan vaihtomiestä – vitsit on vähissä.

Vaikka vahdinvaihto näyttää kaaokselta ja työtehtävien määräytyminen satunnaisgeneraattorilta, niin keskimäärin lopputulema on hyvä. Tarvitaan joustoa ja kärsivällisyyttä; huumorikin auttaa.

...levottomat jalat ja rusketusraidat
Missä sul on rusketusraidat...?
Talkootyö sujuu kuin karaokessa, jossa vaihtoehtoina on mm.: ”levottomat jalat” ja ”näytä mulle missä sul on rusketusraidat”, …

Talkoovarusteet pitää muistaa tehtävien mukaan. Sateella sateenvarjo, aurinkoisella aurinkovoide, kylmällä ilmalla... No ymmärrätte mitä tarkoitan. Toisaalta ihan sama, millaiset ne kengät on – jossain vaiheessa jalkansa saa kipeiksi. Viimeistään illalla nukkumaan mennessä huomaa, että nukahtaminen on vaikeaa kun jalat muistuttavat olemassaolostaan.

Näin aurinkoisella kelillä saa rusketusraitoja mitä ihmeellisimpiin paikkoihin. Siinä vaiheessa kun tissit ovat palaneet tai selässä varoituskolmio, muistaa miksi aurinkorasvan laittoi reppuun mukaan.

...ota vastaan, mitä annetaan.
Jos RedBull-tyttö tuo energiajuoman, ota se vastaan vaikka et siitä pitäisi. Jos konsultti tuo epämääräistä jugurttijuomaa, ota vastaan. Vaikka et sitä itse syökään, niin voi olla että joku muu talkoolainen olisi siitä kiitollinen. Tee se toinen onnelliseksi.

Hyvin naamioitu taukotupa
satamassa, saa kahvia jos löytää,,,
Erityisesti ota vastaan tauottaja aina kun se tulee paikalle. Mene tauolle. Juo kuppi kahvia tai käy tupakalla. Tai heitä sitä huonoa läppää vähän aikaa taukotuvalla. Sitä ei voi tietää, koska seuraava mahdollisuus annetaan.

...oranssi on uusi musta
Oranssi on uusi musta; se on yllättävän haluttu väri. Esimiesvastuuta ei voi yleensä ottaa, se annetaan jos on sen arvoinen. Joidenkin ego ei vaan kestä toisen käskytystä, varsinkin jos esimiehenä sattuu olemaan vahvatahtoinen nainen. Munamiehen sanat: ”pieni muna, iso sielu” kääntyy talkootyössä muotoon: ”iso ego, pieni muna”.

Hankalia on myös ne ihmiset, jotka haluavat tehdä itsestään elämää tärkeämmän. Pätevä ja pätijä on kaksi eri henkilöä. Päteminen on pieniin yksityiskohtiin puuttumista tai toisten asioihin sotkeutumista. Pätevä on se, joka hoitaa tilanteen vähin äänin ja huomaamattomasti.

Minä ainakin toivon, että esimiehinä on jatkossakin vain päteviä henkilöitä. Pätijät voivat jäädä suosista kotiin.

...kiitos ja anteeksi
Monesti unohtuu sanoa se pieni sana ”kiitos” tai unohtuu hymy, kun yrittää pärjätä tiukassa tilanteessa. Joskus tilanteet vaativat tiukkaa sanansäilää ja jopa käskytystä. Jos tämä ottaa päähän, laske vähintään kahteenkymmeneen. Ja mieti, että käskyn antajalla ei ole yhtään sen helpompaa. Hän vaan unohti sanoa kiitos ja anteeksi.

Anna kettukarkki. Tuo suklaalevy. Hymyile. Ja muistuta itsellesi mieleen, että olemme kaikki täällä vapaaehtoisesti talkoissa; myös se toinen osapuoli.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti